Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska

Dobiegł końca cykl regionalnych warsztatów, podczas których młodzi kucharze gotowali pod okiem znawców kuchni polskiej, łącząc tradycję z nowoczesnością. Przed uczestnikami wielki finał w Warszawie - w dniach 15-16 grudnia adepci sztuki kulinarnej zaserwują dania, opracowane według autorskich przepisów. Znamy już finalistów.

Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, odbyły się w pięciu województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzięło w nich udział 50 zespołów, składających się z uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Każde ze spotkań trwało dwa dni. Kulinarną przygodę rozpoczynała część teoretyczna, podczas której uczestnicy zdobywali wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym była część praktyczna, czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza - smakosza i znawcy produktów regionalnych - oraz szefów kuchni lokalnych restauracji.

fot. Wojciech Olkuśnik

- Na początku zadaniem każdej grupy było przygotowanie potraw według przepisów prowadzących. Następnie młodzi kucharze mogli poeksperymentować i stworzyć potrawy w oparciu o własne przepisy - mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. - Serwowane przez nich dania pokazały, jak umiejętnie potrafią łączyć tradycyjne i regionalne produkty, kreując nowoczesną kuchnię polską - dodaje.

W trakcie warsztatów ogłoszono konkurs kulinarny. Zgodnie z jego zasadami, zadaniem uczestników jest przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br. Wśród finalistów znalazły się szkoły z województw:

- lubuskiego (ZSG w Gorzowie Wielkopolskim),
- mazowieckiego (ZSG  w Warszawie),
- podkarpackiego (2 szkoły - ZSAT w Ropczycach oraz ZST w Lesku),
- podlaskiego (PWSIiP w Łomży),
- warmińsko-mazurskiego (ZSGS w Olsztynie),
- wielkopolskiego (2 szkoły - ZSRCKU w Kościelcu oraz ZS w Ostrzeszowie),
- zachodniopomorskiego (2 szkoły - ZS nr 6 w Szczecinie oraz ZSEH w Kołobrzegu).

Wyzwaniem dla młodych kucharzy będzie przyrządzenie przystawki, dania głównego oraz deseru. Jury będzie oceniać potrawy wedle następujących kryteriów: wykorzystania produktów regionalnych, smaku, pomysłowości oraz sposobu wykonania. Dla uczniów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są wyjątkowe nagrody rzeczowe. Będą one wręczane podczas kiermaszu produktów regionalnych 16 grudnia br. w restauracji „Forteca”.

Tegoroczne warsztaty dla szkół gastronomicznych odbyły się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

Poprzednia edycja - fot. KPRP / Piotr Molęcki

W poprzedniej edycji warsztatów kulinarnych zwycięzcy mieli możliwość przygotowania lunchu dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a także dla Jej gości.

Agata KaszubaGrzegorz Miotka z Zespołu Szkół  Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (woj.  pomorskie) wraz z nauczycielką Lucyną Grablowską przyrządzili posiłek w kuchni Belwederu, zgodnie z recepturą zwycięskiego menu.    

- Uważam nagrodę za bardzo oryginalną i pomysłową - w końcu nie codziennie gotuje się dla Pani Prezydentowej. Ogromnym zaszczytem było dla mnie również spotkanie gości, przybyłych do pałacu z okazji 45-lecia Orderu Uśmiechu. Cieszę się, że mogłam zaprezentować swoje umiejętności kulinarne przed tak zacnym gronem - mówi Agata Kaszuba, laureatka programu „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”.

- Podczas przygotowywania lunchu spotkaliśmy się z ogromną życzliwością i uprzejmością ze strony wszystkich pracowników Belwederu. Atmosfera w kuchni i nastawienie kucharzy były naprawdę wyjątkowe. Praca z tymi osobami należała do przyjemności - dodaje Lucyna Grablowska, nauczycielka laureatów konkursu.

O projekcie
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

--
Korespondencja - informacja prasowa

Dwa skradzione motocykle wrócą do właścicieli

Policjanci z Wydziału Kryminalnego Komendy Powiatowej Policji w Świebodzinie prowadząc działania operacyjne odzyskali dwa skradzione motocykle o wartości blisko dwudziestu tysięcy złotych. Do sprawy zostało zatrzymanych również dwóch mężczyzn, jeden z nich był poszukiwany listem...

Świebodzin. Pijany kierowca próbował staranować radiowóz. Policjanci użyli broni służbowej

W miniony weekend, policjanci patrolujący ulice miasta zwrócili uwagę na pojazd jadący jedną z głównych ulic Świebodzina - kierujący chciał zjechać w boczną uliczkę, którą w tym czasie przejeżdżał radiowóz. Kierowca na widok policjantów przerwał...

Kierowca pod wpływem alkoholu prowadził cysternę wypełnioną gazem. Po zatrzymaniu miał problem z wyjściem z kabiny

Ponad trzy promile alkoholu w organizmie miał kierowca cysterny, którą prowadził w nocy ulicami Świebodzina. Pijany kierowca przewoził dwadzieścia dwie tony skroplonego gazu. Mężczyzna prowadząc pojazd stwarzał zagrożenie nie tylko dla uczestników ruchu drogowego, a...

W obiektywie

Monety z herbem Świebodzina

W świebodzińskim Muzeum Regionalnym można nabyć monetę pamiątkową. Co więcej, monetę można wybić własnoręcznie!

Przegląd prasy

Polacy niedługo dostaną listy z ZUS w sprawie emerytur, ale nie będzie się z czego cieszyć

Do końca sierpnia wszyscy Polacy, których dotyczyły ubezpieczenia społeczne i mają składki na koncie w ZUS, otrzymają listy ci, którzy skończyli 35 lat, zobaczą w nich także informacje dotyczące hipotetycznej...

Sport, zdrowie i uroda...

Migrena - jak pokonać silny ból głowy?

Ból głowy to dolegliwość, która w większym lub mniejszym stopniu dotyka niemal każdego z nas. Jednym z najbardziej znanych jest ból migrenowy, który może dotyczyć nawet połowy dorosłej populacji. Jaka...

Kultura i sztuka

MyFrenchFilmFestival.com. Zbliża się dziewiąta edycja francuskiego festiwalu filmowego

MyFrenchFilmFestival.com jest jedynym w swoim rodzaju wydarzeniem online, mającym na celu popularyzację twórczości francuskich reżyserów młodego pokolenia. Na przełomie stycznia i lutego, festiwal odbędzie się po raz dziewiąty. Każdego roku festiwal jest dostępny...

Biznes i finanse

Ryzyko gwałtownego wzrostu bezrobocia jest małe - twierdzi ekspert Konfederacji Lewiatan

W najbliższych miesiącach okaże się, czy rynek pracy wchodzi w fazę zmniejszenia zapotrzebowania na pracowników, co może pociągnąć za sobą ograniczenie presji na podnoszenie płac i wzrost bezrobocia. Rok 2018 na...

Styl życia

Zdrowy styl życia według Polaków? Jemy za mało warzyw i owoców, nie uprawiamy sportu

Ponad połowa Polaków uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12 proc. respondentów, a...

Kronika wypadków

Lubuszanie poszkodowani w wypadku autobusowym, do którego doszło na drodze S3 w powiecie polkowickim na Dolnym Śląsku

Do zdarzenia doszło 6 grudnia przed godziną 21.00 na drodze S3 nieopodal miejscowości Sucha Górna w powiecie polkowickim. Autokar przewożący podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Międzyrzeczu i Pszczewie zjechał z...

Z kraju i ze świata

Nowe stawki opłat dla aut ciężarowych na autostradzie A2

Od 2 stycznia 2019 roku na płatnym odcinku autostrady A2 Nowy Tomyśl - Konin wzrosły opłaty dla pojazdów ciężarowych i osobowych z przyczepami. Stawki opłat dla pojazdów osobowych i motocykli...

Please publish modules in offcanvas position.