Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska

Dobiegł końca cykl regionalnych warsztatów, podczas których młodzi kucharze gotowali pod okiem znawców kuchni polskiej, łącząc tradycję z nowoczesnością. Przed uczestnikami wielki finał w Warszawie - w dniach 15-16 grudnia adepci sztuki kulinarnej zaserwują dania, opracowane według autorskich przepisów. Znamy już finalistów.

Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, odbyły się w pięciu województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzięło w nich udział 50 zespołów, składających się z uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Każde ze spotkań trwało dwa dni. Kulinarną przygodę rozpoczynała część teoretyczna, podczas której uczestnicy zdobywali wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym była część praktyczna, czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza - smakosza i znawcy produktów regionalnych - oraz szefów kuchni lokalnych restauracji.

fot. Wojciech Olkuśnik

- Na początku zadaniem każdej grupy było przygotowanie potraw według przepisów prowadzących. Następnie młodzi kucharze mogli poeksperymentować i stworzyć potrawy w oparciu o własne przepisy - mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. - Serwowane przez nich dania pokazały, jak umiejętnie potrafią łączyć tradycyjne i regionalne produkty, kreując nowoczesną kuchnię polską - dodaje.

W trakcie warsztatów ogłoszono konkurs kulinarny. Zgodnie z jego zasadami, zadaniem uczestników jest przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br. Wśród finalistów znalazły się szkoły z województw:

- lubuskiego (ZSG w Gorzowie Wielkopolskim),
- mazowieckiego (ZSG  w Warszawie),
- podkarpackiego (2 szkoły - ZSAT w Ropczycach oraz ZST w Lesku),
- podlaskiego (PWSIiP w Łomży),
- warmińsko-mazurskiego (ZSGS w Olsztynie),
- wielkopolskiego (2 szkoły - ZSRCKU w Kościelcu oraz ZS w Ostrzeszowie),
- zachodniopomorskiego (2 szkoły - ZS nr 6 w Szczecinie oraz ZSEH w Kołobrzegu).

Wyzwaniem dla młodych kucharzy będzie przyrządzenie przystawki, dania głównego oraz deseru. Jury będzie oceniać potrawy wedle następujących kryteriów: wykorzystania produktów regionalnych, smaku, pomysłowości oraz sposobu wykonania. Dla uczniów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są wyjątkowe nagrody rzeczowe. Będą one wręczane podczas kiermaszu produktów regionalnych 16 grudnia br. w restauracji „Forteca”.

Tegoroczne warsztaty dla szkół gastronomicznych odbyły się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

Poprzednia edycja - fot. KPRP / Piotr Molęcki

W poprzedniej edycji warsztatów kulinarnych zwycięzcy mieli możliwość przygotowania lunchu dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a także dla Jej gości.

Agata KaszubaGrzegorz Miotka z Zespołu Szkół  Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (woj.  pomorskie) wraz z nauczycielką Lucyną Grablowską przyrządzili posiłek w kuchni Belwederu, zgodnie z recepturą zwycięskiego menu.    

- Uważam nagrodę za bardzo oryginalną i pomysłową - w końcu nie codziennie gotuje się dla Pani Prezydentowej. Ogromnym zaszczytem było dla mnie również spotkanie gości, przybyłych do pałacu z okazji 45-lecia Orderu Uśmiechu. Cieszę się, że mogłam zaprezentować swoje umiejętności kulinarne przed tak zacnym gronem - mówi Agata Kaszuba, laureatka programu „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”.

- Podczas przygotowywania lunchu spotkaliśmy się z ogromną życzliwością i uprzejmością ze strony wszystkich pracowników Belwederu. Atmosfera w kuchni i nastawienie kucharzy były naprawdę wyjątkowe. Praca z tymi osobami należała do przyjemności - dodaje Lucyna Grablowska, nauczycielka laureatów konkursu.

O projekcie
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

--
Korespondencja - informacja prasowa

Saperzy wywieźli z posesji mieszkańca Wolimirzyc ponad trzysta sztuk granatów i pocisków moździerzowych

Mężczyzna przez lata, w okolicznych lasach i na polach zbierał amunicję z czasów drugiej wojny światowej. Ze swojej zagrody w Wolimirzycach (pow. świebodziński) uczynił arsenał. Domowymi sposobami rozbrajał pociski i ciął łuski, a uzyskany materiał...

Prezes Rady Ministrów wyznaczył datę wyborów samorządowych

W drodze rozporządzenia, premier Mateusz Morawiecki wyznaczył datę wyborów samorządowych. Pierwsza tura odbędzie się 21 października br. Wybierać będziemy wójtów, burmistrzów i prezydentów miast, a także radnych do rad gmin, powiatów i sejmików województw.

Nie żyje Iwona Balcewicz - Honorowy Obywatel Świebodzina

W poniedziałek, 30 lipca zmarła Iwona Balcewicz - przedsiębiorca, filantrop, Honorowy Obywatel Świebodzina. Iwona Balcewicz przez wiele lat zmagała się z ciężką chorobą nowotworową. Odeszła w wieku 54 lat.

W obiektywie

Jezioro Zamecko - najbardziej zanieczyszczony akwen w powiecie świebodzińskim

Jezioro Zamecko przylegające bezpośrednio do wschodnich granic Świebodzina, pomimo uroczego krajobrazu, który tworzy, jest akwenem bardzo zanieczyszczonym.

Przegląd prasy

Polacy niedługo dostaną listy z ZUS w sprawie emerytur, ale nie będzie się z czego cieszyć

Do końca sierpnia wszyscy Polacy, których dotyczyły ubezpieczenia społeczne i mają składki na koncie w ZUS, otrzymają listy ci, którzy skończyli 35 lat, zobaczą w nich także informacje dotyczące hipotetycznej...

Sport, zdrowie i uroda...

Kontuzje podczas pływania - na co uważać?

Powszechnie uważa się, że pływanie to najmniej kontuzyjny i przyjazny naszemu organizmowi sport. Pozwala nam na zgubienie zbędnych kalorii, formowanie sylwetki, korygowanie postawy ciała i poprawę samopoczucia. Tymczasem okazuje się...

Kultura i sztuka

Muzyka w Raju. XVI edycja festiwalu muzyki dawnej

W drugiej połowie sierpnia, w pocysterskim klasztorze w Gościkowie-Paradyżu odbędzie się XVI edycja festiwalu „Muzyka w Raju”, jednego z najważniejszych festiwali muzyki dawnej w Polsce.

Biznes i finanse

Polacy mogliby mieć o trzy tysiące złotych rocznie wyższą emeryturę

Polska ma najwyższy w całej Unii Europejskiej odsetek emerytów na specjalnych prawach. Ich utrzymanie kosztuje ok. 50 mld zł rocznie, a to 2,6 proc. PKB. Gdyby ograniczyć wydatki na emerytury...

Styl życia

Zdrowy styl życia według Polaków? Jemy za mało warzyw i owoców, nie uprawiamy sportu

Ponad połowa Polaków uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12 proc. respondentów, a...

Kronika wypadków

Wypadek na drodze ekspresowej S3 w powiecie nowosolskim

Na drodze ekspresowej S3 (298 km) w powiecie nowosolskim doszło do wypadku drogowego. Droga zablokowana jest w obu kierunkach. Policja informuje, że doszło do zderzenia co najmniej trzech samochodów osobowych...

Z kraju i ze świata

Nie żyje Oksana Szaczko - aktywistka ruchu FEMEN

Ciało Oksany Szaczko znaleziono w poniedziałek wieczorem (23 lipca) w jej paryskim mieszkaniu. Prawdopodobną przyczyną śmierci było samobójstwo. Oksana odeszła w wieku 31 lat.

Please publish modules in offcanvas position.