Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska

Dobiegł końca cykl regionalnych warsztatów, podczas których młodzi kucharze gotowali pod okiem znawców kuchni polskiej, łącząc tradycję z nowoczesnością. Przed uczestnikami wielki finał w Warszawie - w dniach 15-16 grudnia adepci sztuki kulinarnej zaserwują dania, opracowane według autorskich przepisów. Znamy już finalistów.

Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, odbyły się w pięciu województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzięło w nich udział 50 zespołów, składających się z uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Każde ze spotkań trwało dwa dni. Kulinarną przygodę rozpoczynała część teoretyczna, podczas której uczestnicy zdobywali wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym była część praktyczna, czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza - smakosza i znawcy produktów regionalnych - oraz szefów kuchni lokalnych restauracji.

fot. Wojciech Olkuśnik

- Na początku zadaniem każdej grupy było przygotowanie potraw według przepisów prowadzących. Następnie młodzi kucharze mogli poeksperymentować i stworzyć potrawy w oparciu o własne przepisy - mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. - Serwowane przez nich dania pokazały, jak umiejętnie potrafią łączyć tradycyjne i regionalne produkty, kreując nowoczesną kuchnię polską - dodaje.

W trakcie warsztatów ogłoszono konkurs kulinarny. Zgodnie z jego zasadami, zadaniem uczestników jest przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br. Wśród finalistów znalazły się szkoły z województw:

- lubuskiego (ZSG w Gorzowie Wielkopolskim),
- mazowieckiego (ZSG  w Warszawie),
- podkarpackiego (2 szkoły - ZSAT w Ropczycach oraz ZST w Lesku),
- podlaskiego (PWSIiP w Łomży),
- warmińsko-mazurskiego (ZSGS w Olsztynie),
- wielkopolskiego (2 szkoły - ZSRCKU w Kościelcu oraz ZS w Ostrzeszowie),
- zachodniopomorskiego (2 szkoły - ZS nr 6 w Szczecinie oraz ZSEH w Kołobrzegu).

Wyzwaniem dla młodych kucharzy będzie przyrządzenie przystawki, dania głównego oraz deseru. Jury będzie oceniać potrawy wedle następujących kryteriów: wykorzystania produktów regionalnych, smaku, pomysłowości oraz sposobu wykonania. Dla uczniów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są wyjątkowe nagrody rzeczowe. Będą one wręczane podczas kiermaszu produktów regionalnych 16 grudnia br. w restauracji „Forteca”.

Tegoroczne warsztaty dla szkół gastronomicznych odbyły się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

Poprzednia edycja - fot. KPRP / Piotr Molęcki

W poprzedniej edycji warsztatów kulinarnych zwycięzcy mieli możliwość przygotowania lunchu dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a także dla Jej gości.

Agata KaszubaGrzegorz Miotka z Zespołu Szkół  Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (woj.  pomorskie) wraz z nauczycielką Lucyną Grablowską przyrządzili posiłek w kuchni Belwederu, zgodnie z recepturą zwycięskiego menu.    

- Uważam nagrodę za bardzo oryginalną i pomysłową - w końcu nie codziennie gotuje się dla Pani Prezydentowej. Ogromnym zaszczytem było dla mnie również spotkanie gości, przybyłych do pałacu z okazji 45-lecia Orderu Uśmiechu. Cieszę się, że mogłam zaprezentować swoje umiejętności kulinarne przed tak zacnym gronem - mówi Agata Kaszuba, laureatka programu „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”.

- Podczas przygotowywania lunchu spotkaliśmy się z ogromną życzliwością i uprzejmością ze strony wszystkich pracowników Belwederu. Atmosfera w kuchni i nastawienie kucharzy były naprawdę wyjątkowe. Praca z tymi osobami należała do przyjemności - dodaje Lucyna Grablowska, nauczycielka laureatów konkursu.

O projekcie
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

--
Korespondencja - informacja prasowa

Zmiany w godzinach kursowania pociągów

10 marca wchodzi w życie nowy rozkład jazdy pociągów, co wiąże się ze zmianami w godzinach kursowania. Koleje Wielkopolskie udostępniły najważniejsze z nich. Dotyczą relacji Poznań - Zbąszynek i Leszno Zbąszynek. Poznań - Nowy Tomyśl -...

Świebodzin. Policyjny pościg za kierowcą nieposiadającym uprawnień do kierowania pojazdami

Kierowca passata nie zatrzymał się do policyjnej kontroli chcąc uniknąć odpowiedzialności karnej za prowadzenie pojazdu bez uprawnień. Zdecydował się na ucieczkę, podczas której naraził na niebezpieczeństwo innych uczestników ruchu drogowego. Mężczyzna został ujęty po pościgu...

Świebodzin. Nabór kandydatów na członków Rady Seniorów

Burmistrz Świebodzina ogłasza nabór kandydatów na członków Świebodzińskiej Rady Seniorów. Radę Seniorów powołano w drodze uchwały Rady Miejskiej w Świebodzinie w 2016 roku. Ustalono, że Rada Seniorów stanowić ma płaszczyznę wymiany informacji, formułowania idei i...

Nowy zastępca komendanta świebodzińskich strażaków

W Komendzie Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Gorzowie Wlkp. szef lubuskich strażaków, bryg. Patryk Maruszak wręczył akt powierzenia pełnienia obowiązków nowemu zastępcy komendanta Państwowej Straży Pożarnej w Świebodzinie.

W obiektywie

Monety z herbem Świebodzina

W świebodzińskim Muzeum Regionalnym można nabyć monetę pamiątkową. Co więcej, monetę można wybić własnoręcznie!

Przegląd prasy

Colian, pierwsza polska firma wycofała z produkcji jaja z chowu klatkowego

Zarząd Grupy Colian zdecydował o całkowitym zaprzestaniu stosowania w produkcji jaj pochodzących z chowu klatkowego. Zmiany weszły w życie od nowego roku i obejmują wszystkie produkty zawierające w składzie surowce...

Sport, zdrowie i uroda...

Wady postawy u dzieci. Ważne, by nie dopuść do ich pojawienia się

Postawa ciała naszych dzieci kształtowana jest głównie w domu i szkole. Dlatego troska o zdrowy kręgosłup powinna się zaczynać już w okresie wczesnego dzieciństwa. Niestety obecnie nie jest to takie...

Kultura i sztuka

MyFrenchFilmFestival.com. Zbliża się dziewiąta edycja francuskiego festiwalu filmowego

MyFrenchFilmFestival.com jest jedynym w swoim rodzaju wydarzeniem online, mającym na celu popularyzację twórczości francuskich reżyserów młodego pokolenia. Na przełomie stycznia i lutego, festiwal odbędzie się po raz dziewiąty. Każdego roku festiwal jest dostępny...

Biznes i finanse

ZUS udostępnił nową wersję programu Płatnik

Z najnowszej wersji programu Płatnik, użytkownicy mogą korzystać już od soboty, 26 stycznia. Program został uaktualniony w związku z projektem e-akta i małą działalnością gospodarczą. Program Płatnik w najnowszej wersji umożliwia...

Styl życia

O czym mówią kobiety na plakatach Pągowskiego?

Wellman, Cielecka, Ostaszewska, Janda - to tylko kilka nazwisk znanych i podziwianych kobiet, których wypowiedzi zainspirowały Andrzeja Pągowskiego do stworzenia serii niezwykłych plakatów. Wspomniane grafiki posłużyły do zilustrowania ósmej edycji...

Kronika wypadków

Ratownicy przez wąski świetlik dotarli do desperata ratując mu życie

Policjanci ze Świebodzina przy wykorzystaniu strażackiego wysięgnika weszli do budynku przez świetlik na poddaszu, by uratować zdesperowanego mężczyznę. Mężczyzna przebywał w zastawionym, ciemnym pomieszczeniu. Był uzbrojony w nóż, którym chciał...

Z kraju i ze świata

Raport w sprawie naruszeń prawa świeckiego i kanonicznego w działaniach polskich biskupów w kontekście księży sprawców agresji seksualnej wobec dzieci

Fundacja "Nie lękajcie się" opublikowała raport w sprawie naruszeń prawa świeckiego lub kanonicznego w działaniach polskich biskupów w kontekście księży sprawców przemocy seksualnej wobec dzieci i osób zależnych, który 20...

Please publish modules in offcanvas position.