Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska

Dobiegł końca cykl regionalnych warsztatów, podczas których młodzi kucharze gotowali pod okiem znawców kuchni polskiej, łącząc tradycję z nowoczesnością. Przed uczestnikami wielki finał w Warszawie - w dniach 15-16 grudnia adepci sztuki kulinarnej zaserwują dania, opracowane według autorskich przepisów. Znamy już finalistów.

Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, odbyły się w pięciu województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzięło w nich udział 50 zespołów, składających się z uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Każde ze spotkań trwało dwa dni. Kulinarną przygodę rozpoczynała część teoretyczna, podczas której uczestnicy zdobywali wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym była część praktyczna, czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza - smakosza i znawcy produktów regionalnych - oraz szefów kuchni lokalnych restauracji.

fot. Wojciech Olkuśnik

- Na początku zadaniem każdej grupy było przygotowanie potraw według przepisów prowadzących. Następnie młodzi kucharze mogli poeksperymentować i stworzyć potrawy w oparciu o własne przepisy - mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. - Serwowane przez nich dania pokazały, jak umiejętnie potrafią łączyć tradycyjne i regionalne produkty, kreując nowoczesną kuchnię polską - dodaje.

W trakcie warsztatów ogłoszono konkurs kulinarny. Zgodnie z jego zasadami, zadaniem uczestników jest przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br. Wśród finalistów znalazły się szkoły z województw:

- lubuskiego (ZSG w Gorzowie Wielkopolskim),
- mazowieckiego (ZSG  w Warszawie),
- podkarpackiego (2 szkoły - ZSAT w Ropczycach oraz ZST w Lesku),
- podlaskiego (PWSIiP w Łomży),
- warmińsko-mazurskiego (ZSGS w Olsztynie),
- wielkopolskiego (2 szkoły - ZSRCKU w Kościelcu oraz ZS w Ostrzeszowie),
- zachodniopomorskiego (2 szkoły - ZS nr 6 w Szczecinie oraz ZSEH w Kołobrzegu).

Wyzwaniem dla młodych kucharzy będzie przyrządzenie przystawki, dania głównego oraz deseru. Jury będzie oceniać potrawy wedle następujących kryteriów: wykorzystania produktów regionalnych, smaku, pomysłowości oraz sposobu wykonania. Dla uczniów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są wyjątkowe nagrody rzeczowe. Będą one wręczane podczas kiermaszu produktów regionalnych 16 grudnia br. w restauracji „Forteca”.

Tegoroczne warsztaty dla szkół gastronomicznych odbyły się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

Poprzednia edycja - fot. KPRP / Piotr Molęcki

W poprzedniej edycji warsztatów kulinarnych zwycięzcy mieli możliwość przygotowania lunchu dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a także dla Jej gości.

Agata KaszubaGrzegorz Miotka z Zespołu Szkół  Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (woj.  pomorskie) wraz z nauczycielką Lucyną Grablowską przyrządzili posiłek w kuchni Belwederu, zgodnie z recepturą zwycięskiego menu.    

- Uważam nagrodę za bardzo oryginalną i pomysłową - w końcu nie codziennie gotuje się dla Pani Prezydentowej. Ogromnym zaszczytem było dla mnie również spotkanie gości, przybyłych do pałacu z okazji 45-lecia Orderu Uśmiechu. Cieszę się, że mogłam zaprezentować swoje umiejętności kulinarne przed tak zacnym gronem - mówi Agata Kaszuba, laureatka programu „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”.

- Podczas przygotowywania lunchu spotkaliśmy się z ogromną życzliwością i uprzejmością ze strony wszystkich pracowników Belwederu. Atmosfera w kuchni i nastawienie kucharzy były naprawdę wyjątkowe. Praca z tymi osobami należała do przyjemności - dodaje Lucyna Grablowska, nauczycielka laureatów konkursu.

O projekcie
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

--
Korespondencja - informacja prasowa

Babimost. Przed nami jubileuszowa edycja Festiwalu Miasto Rocka

W związku z jubileuszową edycją Festiwalu Miasto Rocka, w tym roku organizatorzy zmienili charakter imprezy. Na scenie wystąpią laureaci poprzednich edycji, będą to najlepsze zespoły rockowe, które gościły w Babimoście...

Porażka systemu ewidencji pojazdów kosztuje nas grube miliony

System CEPIK zamiast usprawnić pracę wydziałów komunikacji, wprowadził chaos i utrudnił właścicielom pojazdów załatwienie spraw urzędowych. Pierwotną wartość prac przy budowie systemu CEPiK 2.0 oszacowano na blisko 150 mln zł. Ministerstwo Cyfryzacji zwiększyło tę kwotę...

Kalinowe Pola. Posiedzenie komisji rolnictwa Sejmiku Województwa Lubuskiego

Kwietniowe posiedzenie komisji rolnictwa Sejmiku Województwa Lubuskiego dotyczyło przede wszystkim zaopiniowania projektu uchwały w sprawie rozpatrzenia petycji "Nie dla smogu - tak dla węgla". Wyjazdowe spotkanie radnych odbyło się w "Kalinowych Polach" w gminie Skąpe...

19-latek strzelał do uczniów grających w piłkę na szkolnym boisku

Dwóch uczniów Technikum Leśnego w Rogozińcu zostało pokrzywdzonych w wyniku bezmyślnego wykorzystania repliki broni palnej ASG przez 19-latka uczącego się w tej samej placówce oświatowej.

W obiektywie

Zameczek w Łagowie

Obiekt położony jest na wzniesieniu w otoczeniu Sulęcińsko-Łagowskiego Parku Krajobrazowego. Do jeziora i przystani wodnej można dojść w minutę. Przed budynkiem rosną kwiaty i krzewy, a już za kilka dni...

Przegląd prasy

W powietrzu jest kilka tysięcy substancji szkodliwych

To jest kilka tysięcy substancji, które są szkodliwe - powiedziała PAP pulmonolog dr n. med. Anna Prokop-Staszecka o zanieczyszczonym powietrzu. Jak tłumaczyła, jesteśmy niedotlenieni, ponieważ tlen jest zastępowany innymi gazami...

Sport, zdrowie i uroda...

Coraz więcej Polaków korzysta z prywatnej opieki zdrowotnej

Jak wynika z najnowszych danych Polskiej Izby Ubezpieczeń, dzięki dodatkowym ubezpieczeniom zdrowotnym już ponad dwa miliony Polaków korzysta z prywatnej opieki zdrowotnej.

Kultura i sztuka

We wnętrzu/ Inside - wystawa Jarosława Łukasika

W Galerii Biblioteki Uniwersytetu Zielonogórskiego trwa wystawa „We wnętrzu/ Inside”. Autorem prac jest dr. hab. Jarosław Łukasik.

Biznes i finanse

SECO/WARWICK wdraża system efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem firmy Microsoft

Światowy lider na rynku rozwiązań do obróbki cieplnej metali, w celu zapewnienia możliwie najwyższego poziomu bezpieczeństwa i wydajności realizowanych zadań, zdecydował się na wdrożenie systemu efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem (ERP) -...

Styl życia

Karolina Smęda-Drzycimska nominowana w ogólnopolskim konkursie kobiet przedsiębiorczych Polish Businesswoman Awards

Redakcja magazynu Businesswoman & life po raz siódmy organizuje ogólnopolski konkurs i galę Polish Businesswoman Awards. W tegorocznej edycji nominowana została Karolina Smęda-Drzycimska z Piły.

Kronika wypadków

Świebodzin. Zderzenie motocykla z samochodem osobowym

Dziś przed godz. 14.00 na skrzyżowaniu drogi przy zjeździe z Zielonej Góry doszło do wypadku z udziałem samochodu osobowego i motocykla.

Z kraju i ze świata

Rozmowy o innowacjach i partnerstwie na polsko-niemieckim pograniczu

W Berlinie obradował Komitet ds. Współpracy Międzyregionalnej Polsko-Niemieckiej Komisji Międzyrządowej ds. Współpracy Regionalnej i Przygranicznej, któremu współprzewodniczy marszałek Elżbieta Anna Polak. Tym razem uczestnicy obrad rozmawiali na temat transferu wiedzy...

Please publish modules in offcanvas position.